niedziela, 25 maja 2014

014. Przepisy na Dzień Mamy :3

Hejka! Tu Oliwia. Jutro Dzień Mamy - nie zapomnijcie powiedzieć swoim mamom, jak bardzo je kochaaacieeee :DDD Mama codziennie robi wam jedzonko, ale w jej dniu sami możecie spróbować coś upiec. Wynalazłam dla was 3 przepisy :)


CIASTKA SERDUSZKA
Składniki: 
100 g masła
1 filiżanka cukru
1 filiżanka mąki
1 jajko
4 łyżeczki kakao
100 g białej czekolady
4 łyżki śmietany cremafine do ubijania
cukier puder do posypania
Jak to zrobić:
Masło wymieszaj z cukrem i z jajkiem. Dodaj mąkę i kakao, zagnieć i włóż do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość 0.5 cm. Wycinaj foremką serca. Piecz 10 min w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku. Czekoladę rozpuść w misce zanurzonej w gorącej wodzie. Dodaj ubitą śmietanę. Smaruj serca masą śmietankowo-czekoladową, przykrywaj sercami. Posyp cukrem pudrem.



TRUSKAWKOWE BABECZKI
Składniki (na 12 babeczek):
Babeczki:
    120 g mąki
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 duże truskawki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
Oraz:
  • 12 małych truskawek
  • polewa czekoladowa
    Przygotowanie:
    Piekarnik rozgrzej do 190 C, formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami.
  • Babeczki: Zmiksuj miękkie masło razem z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą – zmiksuj ponownie, aż do połączenia składników. Do masy dodaj pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj łyżką.
    Masę przełóż do przygotowanej formy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.
    Krem: Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj gorzką czekoladę – mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Ostudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i delikatnie połącz z masą czekoladową.
  • Kremem z gorzkiej czekolady udekoruj babeczki, następnie każdą z nich udekoruj truskawką i polej rozpuszczoną czekoladą. Babeczki przechowuj w lodówce.
Babeczki truskawkowe


CIASTO JOGURTOWO-MALINOWE

Składniki:
4 opakowania malinowej galaretki
400 ml jogurtu naturalnego
250 g malin
biszkopt (do zrobienia najpierw)

Jak to zrobić:
Rozpuść 2 galaretki w szklance gorącej wody i ostudź. Z ostudzoną galaretką dokładnie wymieszaj jogurt. Gęstniejącą masę wylej na biszkopt. Maliny umyj i odsącz na sitku. Wyłóż je na jogurtową masę. Pozostałe galaretki rozpuść w 3 szklankach wody i ostudź. Gęstniejącą galaretkę wylej na maliny. Ciasto dobrze schłodź w lodówce. Podawaj pocięte w trójkąty i ozdobione świeżymi malinami.


Kto podejmie wyzwanie? :)
Wasza Lili555.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.