CIASTKA SERDUSZKA
Składniki:
100 g masła
1 filiżanka cukru
1 filiżanka mąki
1 filiżanka cukru
1 filiżanka mąki
1 jajko
4 łyżeczki kakao
100 g białej czekolady
4 łyżki śmietany cremafine do ubijania
cukier puder do posypania
Jak to zrobić:
Masło wymieszaj z cukrem i z jajkiem. Dodaj mąkę i kakao, zagnieć i włóż do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość 0.5 cm. Wycinaj foremką serca. Piecz 10 min w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku. Czekoladę rozpuść w misce zanurzonej w gorącej wodzie. Dodaj ubitą śmietanę. Smaruj serca masą śmietankowo-czekoladową, przykrywaj sercami. Posyp cukrem pudrem.
TRUSKAWKOWE BABECZKI
Składniki (na 12 babeczek):
Babeczki:
Babeczki:
-
120 g mąki
- 100 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 4 duże truskawki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
Oraz:
- 12 małych truskawek
- polewa czekoladowa
- Przygotowanie:
-
Babeczki: Zmiksuj miękkie masło razem z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą – zmiksuj ponownie, aż do połączenia składników. Do masy dodaj pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj łyżką.Masę przełóż do przygotowanej formy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.Krem: Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj gorzką czekoladę – mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Ostudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i delikatnie połącz z masą czekoladową.
- Kremem z gorzkiej czekolady udekoruj babeczki, następnie każdą z nich udekoruj truskawką i polej rozpuszczoną czekoladą. Babeczki przechowuj w lodówce.
Piekarnik rozgrzej do 190 C, formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami.
CIASTO JOGURTOWO-MALINOWE
Składniki:
4 opakowania malinowej galaretki
400 ml jogurtu naturalnego
250 g malin
biszkopt (do zrobienia najpierw)
Jak to zrobić:
Rozpuść 2 galaretki w szklance gorącej wody i ostudź. Z ostudzoną galaretką dokładnie wymieszaj jogurt. Gęstniejącą masę wylej na biszkopt. Maliny umyj i odsącz na sitku. Wyłóż je na jogurtową masę. Pozostałe galaretki rozpuść w 3 szklankach wody i ostudź. Gęstniejącą galaretkę wylej na maliny. Ciasto dobrze schłodź w lodówce. Podawaj pocięte w trójkąty i ozdobione świeżymi malinami.
Kto podejmie wyzwanie? :)
Wasza Lili555.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.